1. 30 yılı aşkın bir geçmişi olan NETCAD’i sizden dinleyebilir miyiz?
Netcad bu sene 30. yaşını kutlayan Türkiye’nin lider GIS firması. (Geographical Information Systems )1989 yılında biri Harita diğeri Elektrik-Elektronik Mühendisi iki vizyoner kardeşin %100 yerli sermaye ile kurduğu bir yazılım şirketi. Netcad Belediyelerde, Kamu Kurumlarında ve Özel Sektörde konum bilgisine bağlı tüm uygulamalarda pazar lideri, kendi kategorisini yaratmış bir yazılım şirketi. Harita, kadastro, planlama, kamulaştırma, toplulaştırma, yol, baraj, tünel tasarımı, tarım, ormancılık, jeoloji, maden, çevre, şehir-bölge planlama ve altyapı alanlarına yönelik çok karmaşık uygulamaları çok daha doğru, kolay ve hızlı yapmayı sağlayan yazılımlar üreten bir şirket. Netcad ayrıca 2017-18 yılları İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması CBS kategorisi birincisi.
2. Geçtiğimiz yıl 500 Bilişim Şirketi Araştırması’nda CBS kategorisinde birincilik aldınız. Bu başarının arka planını yorumlar mısınız?
Biraz önce de ifade ettiğim gibi Netcad, CBS kategorisinde 2017-18 yıllarında üst üste birinci oldu. Ayrıca Türkiye Merkezli Yazılım Üreticileri sıralamasında ise 8’nci oldu. Bu listedeki bankaların kendilerine hizmet etmek için kurduğu yazılım şirketlerini çıkartırsanız ise Netcad Türkiye’nin 5’nci en büyük yazılım firması oldu. Hedefimiz tabii ki birincilik. Organik ve inorganik büyümeler ile Netcad’i layık olduğu seviyeye ulaştıracağız.
Ayrıca Netcad, Ar-Ge ve inovasyonun gereken öneme bir türlü ulaşamadığı ülkemizde, yazılım gibi bir alanda var olmuş, bu var oluşunu30 yıldır büyüyerek sürdürmüş, GIS konusunda ülke lideri olmuş, dünyadaki global lider firmaların pazarı ele geçirmediği tek ülkeyi Türkiye yapmış, sektöründe %85’lere varan bir pazar payı elde etmiş, bu başarısının sonunda dayatırım fonu tarafında yatırım yapılmaya layık görülmüş, çok değerli bir şirket. Tüm bu başarılı geçmişin en önemli öğesi Netcad’in ‘müşteriye samimiyet ve dürüstlük’ prensibini her şeyin merkezine oturtması. Netcad’in en önemli stratejisinin bu olduğunu söyleyebilirim.
3. Coğrafi Bilgi Sistemleri nedir ve hangi alanlarda kullanılmaktadır?
Bu soruyu yanıtlamaya önce analizi anlatmakla başlayabilirim sanırım. Analiz, bütün sektörlerin en temel ihtiyacıdır, yapılacak bir analizin harita destekli bir konuma bağlı görüntülenmesi ihtiyacı da CBS'yi yani “Coğrafi Bilgi Sistemleri” ni doğurmuştur. Hiçbir grafik veya raporlama haritaya yansıtılmış bir rapordan daha anlaşılabilir olamaz.
Sonuçta herkes bir yerde yaşıyor, her olay bir yerde gerçekleşiyor, tüm nesnelerin bir konumu var. Yani bu veri zaten hayatımızın içinde. Hatta ellerimize. Çünkü CBS artık cep telefonlarımıza kadar inmiş durumda. Navigasyon sistemlerini hepimiz kullanıyoruz değil mi? Hatta Nesnelerin İnterneti yani IOT teknolojileri ile hareket eden, yani konum değiştiren her canlı bile bir CBS elemanı.
Kısaca,
• Coğrafi Bilgi Sistemleri, Temel bilimlerden, beşeri bilimlere, mühendislikten finans ve yönetim bilimlerine kadar tüm alanlarda kullanılabilen bir teknolojidir.
• Amacına uygun yapılandırılan bir CBS sistemi ile, bir şehir plancısı, planlanan bölgenin %kaçının yeşil alan, % kaçının mesken vb olduğunu yaptığı her değişiklikle birlikte dinamik olarak görebilir, bu plan üstünde ilgili ve yetkili kişiler, trafo ve kabloların yerlerini planlayabilir, içme suyu, kanalizasyon şebekelerinin planlaması yapabilir. Telefon hatlarının, Doğalgaz borularının kapasitelerinin ne olacağını, nüfus yoğunluğunu kolayca hesaplayabilir. Mevcut verilerin işletilmesi ve arızaların giderilmesi gibi işlemleri de yine CBS sistemleri ile düzenli bir şekilde yapabilir.
• Herhangi bir yerde arıza olduğunda hangi su/doğalgaz vanaların kapatılması gerektiği veya bir hat üzerinde bakım yapılacağında nerelerin servis dışı kalacağı kolayca bulunabilir, sadece o bölgede yaşayanlara mesaj gönderilebilir.
• Şehrin ulaşım planlamasının yapılabileceği gibi, A dan B’ye hangi toplu taşıma araçları ile gidebilirim ve otobüs durağa ne zaman gelir, gibi günlük hayatımızı ilgilendiren çalışmalar CBS ile yapılabilir.
• Belediyelerin çöp toplama güzergahlarının iyileştirilmesi ve kontrol edilmesi, Asfaltlanan yolların ne zaman asfaltlandığı, yol sınıflandırılması yapılabilir.
• İtfaiye, Polis, Ambulans gibi acil durumlarda olay yerine hızlı intikal CBS sistemi ile kolayca yapılabilir.
• Vatandaşlar kurumların sunduğu mobil hizmetleri kullanarak cep telefonlarından şikâyet veya isteklerini fotoğraflayabilir, talepleriyle birlikte mobil servisler aracılığıyla ilgilisine ulaştırabilir.
Yani CBS hayatı kolaylaştırmak için her şeyi yapabilir. Netcad de sunduğu CBS çözümleri ile yerel yönetimlere, özel sektöre ve kamuya tüm bu ihtiyaçlarına yönelik hizmetler verebilir.
4. Rakiplerinize göre sizi farklı kılan nedir?
Müşteri ihtiyaçlarını çok iyi gözlüyoruz, mevzuatı ve teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyoruz.
Bunun neticesinde de ihtiyaçlara en iyi teknolojiyle çözüm sağlamış oluyoruz. Bazen de daha müşteri ihtiyacı ortaya çıkmadan bizonun hayatını kolaylaştıracak çözümler sunuyoruz.
Hem tüm yazılım kodlarının bize ait olması hem de deneyimli yazılımcı ve teknik personelimiz bizim için çok büyük avantaj.
Rakip firmalar arasında bizi öne çıkaran en önemli noktaya gelecek olursak da “paket ürün çıkarma anlayışımız” diyebilirim. Biz ürün odaklı bir firmayız, proje yapmak bizim öncelikli hedefimiz değil. Hep ürüne odaklanırız ve mükemmeli hedefleriz.
5. 100’de100 yerli sermaye ile kurulan bir bilişim şirketi olarak ülkemizde bilişim sektörüne katkılarınız ve geleceğe dönük planlarınız hakkında neler söylemek istersiniz?
Netcad olarak en büyük hedefimiz AR-GE konusundaki çalışmalarımıza devam etmek. Neden AR-GE konusunu ilk sıraya koyuyorum diye sorarsanız. Çünkü eğer AR-GE birinci önceliğiniz ise, yani ürün geliştirmeyi kesmez, yaratmayı vazgeçilmez bir süreciniz olarak tutmaya devam ederseniz, başarı kesindir, şirket değeriniz katlar da katlar. Yazılım sektörünün dünyadaki işleyişine bakarsanız, Microsoft, Google, Apple, IBM, Oracle gibi şirketlerin AR-GE harcamalarının inanılmaz olduğunu görürsünüz.
Eğer birinci amacınız kar, ciro, büyüme ve şirket değeri olursa bunu sürekli yapamazsınız. Ama AR-GE ise dediğim gibi başarı ve değer patlaması kaçınılmazdır.