Netcad Dünyası

Netcad Yolculuğum - Serkan Gazel

Netcad Yolculuğum
Serkan Gazel – İnovasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı

“Herhangi bir anda dönüp geçmişe baktığımızda, hayatımızda olan biten her şeyin o an bulunduğumuz konumda ve durumda olmamız için kusursuzca sıralanmış olduğunu görürüz.”

Netcad Öncesi

Yıllar önce okuduğum bir kitaptan aklımda kalan bir cümle ile başladım. Netcad ile tanışmam, daha sonra tekrar ve tekrar tanışmam ve bugün halen içinde olmamı da bu şekilde görmek olası. Yaşım herhalde 11 ya da 12 idi. Bir arkadaşımın yurtdışından getirdiği Atari 800 XL ile kodlama, yazılan oyunların ardındaki o matematiği çözmeye çalışırken bu yolcuğun ilk adımlarını atmaya başlamışım aslında. Daha sonra Commodore 64 ile ilk oyunlarımı yazdım ve kardeşime satarak erken yaşta ticari başarıyı yakaladım :) . Girişimcilik hayatımı da orada bıraktım, memur bir aile çocuğu olarak kurumsal işlerin peşinden gittim.

Üniversite bitince ODTÜ Bilgi İşlem’de FoxPro ile profesyonel yazılım hayatıma başladım. Genç arkadaşlar için FoxPro kripto para ismini çağrıştırsa da zamanının iyi veritabanı seçeneklerinden biriydi.

Netcad’le Tanışmam

1997’de ulaştırma ve yol projeleri üzerine çalışıyordum. Kullandığımız yazılımlar Netcad mühendislik yazılımlarıydı. Özellikle Netpro. Bilgisayar kullanmaya ve yazılımlara alışık olduğumdan çok zorlanmadan ustalık kazanmıştım. Mühendislik hesapları ve çıktıları tarafında günlük hayatımı kolaylaştırabileceğini düşündüğüm bazı eklentileri de kendim kodluyordum. Sektör ve Ankara o zamanlar daha küçüktü. Bu eklentiler Netcad’in de kulağına gidince bir ilişki başlamış oldu. Bu süreç benim 1999 başlarında Netcad’e yazılım mühendisi olarak başlamamla sonuçlandı.

Netcad Yılları 1. Dönem

O sıralar kod yazan toplam dört kişiydik. Netcad hayatımdaki en üretken zamanlar sanırım bu yıllardı.  Mühendis olmamın ve ODTÜ geleneğinin bir gereği olarak sürekli çözecek problemler aradım. Neyse ki Netcad bol miktarda çözülecek problem ve fırsata sahipti. Halen de öyle.

Özellikle mühendislik modüllerine yoğunlaştığımız, Netpro, Sulama, Uzaktan Algılama gibi ürünleri paketlediğimiz zamanlardır. Netcad’in mimarisi çok hızlı ürün çıkarmaya uygundu. Bu da bizim neredeyse sadece iş kuralları ve mantığı ile ilgilenmemizi sağlıyordu.

Zorluklar da yok değildi. Bilgiye ulaşmak bugünkü gibi hızlı değildi örneğin. Muhtemelen Türkiye’deki grafik ekran üzerinde çalışan ilk en kısa yol gerçekleştirimini sulama borularının optimizasyonu için geliştirmiştim ve bunu yazılım dergileri ve kitapları kullanarak yapmıştım.  Copy-Paste Oriented Programming’e daha yıllar vardı :)

Netcad’teki yolculuğuma yurtdışı ve uluslararası firma deneyimi yaşamak için 2005 yılında üç yıl sürecek bir mola verdim.

Netcad Yılları 2.Dönem

Netcad’ten fiziksel olarak ayrı kalsam da kurulan dostluklar bakiydi. Sürekli görüşüyorduk ve 2008 sonlarında bu sefer yazılım ekibini başına geçmek üzere geri dönmüştüm. Bu süre zarfında Netcad’te de bir çok değişim ve dönüşüm gerçekleşmişti. Ekip büyümüş, kurumsal projeler gelişmeye başlamıştı. JIRA gibi artık olmazsa olmaz araçları belki de Türkiye’de ilk kullanan firmalardan biri olmuş, adı o zamanlar konulmasa da CI/CD esasları benimsenmişti.

O yıllarda test otomasyonuna yatırım yapan ve bu konuca birçok icat yapan bir firma haline gelmiştik. Test ekipleri kuruyor, deneme yanılma ile süreçlerimizi sürekli iyileştirmeye çalışıyorduk. Halen üniversitelerde en azından lisansüstü programlarda test otomasyonunu olması gerektiğini dile getiririm akademisyenlere.

2008-2017 arası Netcad’in gerçekten kendi kurallarını koyduğu, artık bir yazılım evine, teknoloji üssüne dönüştüğü dönem oldu. Bu yıllar daha az kod yazıp daha çok liderlik etmeye çalıştığım, konfor alanımın dışına çıktığım bir dönem oldu. Bu yıllarda kendimize özgü (hepsi bana ait değil elbette) bir sözlük de geliştirmiştik.

- Hayat NCZ ile başlar

- Kullanıcı pikselleri görür

- En iyi kod yazılmamış olandır

- Silerek geliştirme (gereksiz kodları temizleyerek ürün çıkarma)

2008’de başlayan ve 3 yıl içinde piyasaya sürdüğümüz, şu an Türkiye’de madencilik sektöründe neredeyse endüstri, standardı haline gelen NETPRO/Mine, bu periyodun yıldız ürünlerindendir. NETPRO/Mine’ı baştan sona tasarımında yer aldığım, gelişimine liderlik yaptığım için ve yurtdışında da satılan bir ürün olduğu için bende yeri ayrıdır.

Bir kez daha mola verme zamanı gelmişti. Bu sefer daha kısa ama daha uzakta bir mola için altı aylığına Nijerya’ya gidecektim.

Netcad Yılları 3. Dönem

2018’de başlayan ve halen devam eden bu dönemde Netcad radikal bazı değişiklikler yaşadı. Mevcut ürün ailesi dışında yeni teknolojilere yelken açmak için NetLabs adında yepyeni bir ekip kurdu ve ben bu ekibe liderlik etmeye başladım. Bize açık çek verilmişti ve geliştireceğimiz yetenekler ya da ürünler tamamen bize bırakılmıştı.

Zamanın ruhu benim çok sevdiğim bir kavram. Zamanın ruhuna uygun akıllı şehir çözümleri planladık ve geliştirdik NetLabs ekibi ile bu zamanda: Nesnelerin interneti, bilgisayarlı görü ve olmazsa olmaz yapay zekâ. Bunlar benim için yeni kavramlardı ama Netcad öğrenmem(iz), denememiz ve daha önemlisi yanılmamız, tekrar denememiz için bize her türlü kaynağı sağladı. Bunun da meyvelerini toplamaya başladık. Bir yazılımcının kariyer gelişiminde aslında en başlarda olmasını bekleneceğinin aksine benim en çok şey öğrendiğim yıllar da bunlar oldu.

Mühendislik bence olanı biteni biraz farklı algılamak ve değerlendirmeyi gerektiriyor. Ya da hayatım boyunca olayları biraz farklı gördüğüm için bana öyle geliyor.  Netcad, içinde olduğum süre boyunca bana hep bu fırsatı sundu. Bu uzun yolculuğu ve birlikteliği mümkün kılan da bu uyum oldu.

Buraya kadar sıkılmadan okuyanlar için yazının başındaki alıntını devamı ile sözlerimi sonlandırıyorum.

“Ne var ki aynı oyunu yüzümüz geleceğe dönük oynamanın yolu yoktur.”